May 8, 2011

Emak Saya dan Saya

When I was 5, I wanted to be 9..
To join in the so- called cool friends playing outdoors..
When I was 9, I wanted to be 13..
To get in the so- called grown up secondary school..
When I was 13, I wanted to be 17..
To feel the tremendously famous sweet 17 life..
When I was 17, I wanted to be 24..
That's the age I planned to get married since I was kindergarten..

Now I'm 23..
I wish I can be younger..

To have Emak waking me up in the morning.. Asking me to perform my fajr prayer.. And even bathing me..
Preparing Nasi Lemak, karipap, or kuih Koci for breakfast..
Serving donut, cakes, or at least keropok for tea time..
Indulging us with finger- licking good lunch and dinner..
To have two types of mee goreng or nasi goreng: either satu pedas, satu kurang pedas.. Or satu ada seafood and belacan, satu tak ada seafood and belacan.. So much for having a dozen of kids with some of them having allergic on certain things.. And yes, fussy on certain things..

To have Emak telling me stories, and hear me talking like a chatterbox, non stop pouring things out..
To have Emak sewing our baju raya and even beautiful flowery and lacey pyjamas..
To have Emak teaching me how to cook this and that lauk, how to bake this and that cakes and kuih muih..
To have Emak making biskut raya and let me be the 2nd chef..

Too much to list all......

Mak.. Pqa sedih dulu2 pqa dapat baju "tak berapa cantik" sebab (kena) beralah dengan Kak Nun, Kak Nah, and even Baby and Darling.. Tapi pqa lagi sedih teringat previously, bila pqa dapat pilih sendiri baju, pqa tak pilih yang "proper".. Proper for a muslim girl.. Dah buat mak lagi sedih.. Pqa minta maaf sangat:'(

Mak.. Pqa sedih bila mak dan semua somehow push pqa on things.. Tapi pqa lagi sedih bila sedar pqa degil atas benda yang tak sepatutnya.. Dah buat mak lagi sedih.. Pqa minta maaf sangat:'(

Now I'm 23..
I wish I can be younger..
But I want time to move the way it indeed is should.. So I can continue improving myself and grabbing all the chances to please my dear Emak.. Make you happy.. Make you proud..

And for I want to be a mother too..
And do all those beautiful things you've done as one.
To be a wonderful mother- Like you.

Mak adalah emak yang paaaaaaling best di dunia~

Pqa sayang Mak..
Saaaaaaayang sangat2..

*Happy Mother's Day*
"Dan Kami perintahkan kepada manusia (berbuat baik) kepada dua orang ibu bapanya;ibunya telah mengandungnya dalam keadaan lemah yang bertambah- tambah, dan menyapihnya dalam dua tahun. BERSYUKURLAH KEPADAKU DAN KEPADA KEDUA ORANG IBU BAPAMU, HANYA KEPADAKULAH KEMBALIMU." (Al-Luqman, 14)

12 comments:

fuad ansari said...

When u are 60, have grandchild, spent a lot of your time with them and for Allah, might be u want to stay at 60.... (",)

ahLia teeeetttttt..... said...

agak2 mak pqa dah baca lom nh?

mesti die tacing

نور توفيقة ادريس said...

Fuad:

Wahh.. Dah pernah experience being 60 ye?


Kak Zai:

Tak tahu.. Mak busy.. Cousin kahwin.. Huk..

Dah ada tittle ahlia?? Acecece^^

~PENCHENTA~ said...

I don't care to be 5,10 or 20. I just want to always be her daughter. Can I?

Nope. Because I'm just a servant. Who must obey Allah, forever.

Kadang2, dalam doa tya minta supaya tya yang mati dulu. Takut rasa kehilangan mak. Takut tersyirik waktu tu. Takut tercinta emak lebih dari Dia. Ya Allah. Maafkan aku. :'(

Ishk. Letakkan cintaku hanya padaMu. Dan izinkan aku mencintai dia hanya keranaMu. Amiin. Amiin. Amiin.

Anonymous said...

t'haru sgt2.......
saaaaaayang pqa.......

نور توفيقة ادريس said...

Tya:

Amin Amin allahumma amin..

Tya, actually akak pun selalu mintak macam Tya dulu.. Tapi, ada hikmah kalau mak (dan abah kita pergi dulu)..

"Apabila mati seseorang anak adam itu, terputus ia semua hal kecuali 3 perkara iaitu doa anak-anak yang soleh, ilmu yang bermanfaat dan sedekah amal jariah."

Kita sama2 usaha jadi anak yang solehah, k..

نور توفيقة ادريس said...

Dearest Emak:

1st time mak comment. Biasanya mak "stalker" je.. Lain kali nak buat banyak post pasal mak, biar mak selalu comment:))

Mak laaaaagi banyak selalu buat pqa terharu......

Pqa cintakan Mak.
Cinta sangat2..
:')

Norsha said...

Salam Fiqa,
masa akak belasan tahun dulu, perkara yg paling akak takut ialah kehilangan mak sbb akak anak sulong, selalu fikir kalau mak takde camna, so sejak dulu selalu doa agar mak panjang umur dan sihat dan skrgpun walau dh lama kawin, ada anak & keluarga sendiri, masih tak bersedia kalau mak tiada, mak & anak pompuan mcm kawan, tempat mencurah perasaan, jadi sumber kekuatan & tempat rujukan...
now,bila dh ada anak pompuan, tak terbayang camne nanti bila dia kawin dan berpisah dari uminya...blum pape dh rasa sedih..

Happy mother's day to your lovely mum...and to u also cause u will be a mother too, InsyaAllah

نور توفيقة ادريس said...

Assalam Kak Norsha..

Dulu pqa ada plan, kalau kahwin awal, nak usaha to have a daughter as the 1st child. So we can be friend indeed:))

Akak seems to be a good mother, you daughters will be so, Insya Allah:)

Syukran for the du'a kak.. Amin..

mak said...

lain kali mak xleh wat anonymous..... lg.....
:)

Ismi Ijmi said...

owh,tacing2.

نور توفيقة ادريس said...

Mak:

Takpe, buat anonymous pun pqa kenal:))


Izmer:
-_-