Apr 2, 2011

With Allah's Great Love and Mercy

Alhamdulillah.. Alhamdulillah.. Alhamdulillah..

Absolutely not in Malaysian spelling~

Officially entitled as "Doktor Muda" on the very blessed Friday, 1st of April.. During our "Janji Doktor Muda" i.e Ko'as oath ceremony, I somehow finally had a proper and significant head- shot realizing me about my big responsibility.. This clinical rotation is not mainly about having our practical for educational purpose or for the sake of completing our bachelor as whole, but it's also about taking a responsibility to actually be a medium in treating illness or diseases..







People whose job is actually to become the medium for the asbab upon 
the real one and only one Great Healer: 

ALLAH.

Doctors may look nerd and serious.. But indeed, we do laugh and play like others:)


Tak ada salji dekat sini, tapi ada banyak bakti:)


Pegang hati dan jiwa kami Ya Allah, dengan sebaik baik pegangan dariMu..
Mantapkan hati dan jiwa kami dalam melaksanakan amanah untukMu..
Bantu kami memberi manfaat dengan menggunakan kelebihan kami dariMu..
Sokong kami untuk sentiasa menjadi lebih baik dan sentisa berada dalam redhaMu..
Ikhlaskan diri kami dan sucikanlah niat kami..
Jangan Kau biarkan kami mengerjakan tanggungjawab kami dan menjalani kehidupan kami tanpa jagaanMu walaupun sedetik..

Allahumma amin..


28 comments:

alifzikri said...
This comment has been removed by the author.
alifzikri said...

tahniah..doakan sy pula..:)

fuad ansari said...

Alhamdulillah sudah bergelar dokter muda.. (",)..

Moga dikau tidak disibukkan dengan kesibukan dunia.. Dan kalaupun dikau disibukkan, mudah2an kesibukan sebagai dokter itu dikira sebagai kesibukan dalam amal kebaikan..

p/s: orang kata, doktor amat sesuai berkahwin dengan seseorang yang pekerjaan dunianya kurang sibuk.. At least, ada keseimbangan disitu dalam membina baitul muslim.. Itu orang kata... Tapi hakikatnya Allah lebih mengetahui mana yang terbaik.. (",)

Ibnu Mutalib said...

masyaALlah,
bertambah bakal pakar OnG to be.
kenapa universitas di Indon awal drpd Malaysia?
medic kat cni next 2 week bru start final.

p/ss: en fuad, senario kt USM,doktor kawen dokter. saya pun tak pasti. tapi mmg signifiken la

نور توفيقا said...

Alif:

Alhamdulillah.. Sure doa:)

Fuad:

Alhamdulillah.. Amin. Amin. Allahumma amin..

:) Sama2 lah doa bakal suami saya nanti adalah tiang terbaik untuk saya pada saya, dan untuk saya pada Allah. Tiang yang paling sesuai untuk satu sama lain untuk sama2 tegakkan baitul muslim kami.
Amin..

نور توفيقا said...

Izmer:

Alhamdulillah.. Wahh. Nak suruh nanti saya ambil specialist as OnG ke? Ho ho..

Kitorang accelerated proggramme.. We have quite a packed schedule.. Previously hari sabtu pun ada kelas, and sampai petang>.<

:) Senyum saya baca orang komen pasal kahwin2 ni..

Macam ni la.. Awak tolong lah doakan saya, "Ya Allah.. Semoga Taufiqah dapat suami yang terbaik dan paling sesuai untuk dia pada dia, untuk dia pada Allah."

mhafiz_ydin said...

Oh, kalu dah lama keja, boleh tukar tag "Dokter Tua"..

نور توفيقا said...

Mhafiz:

Ish. Ada pulak Dotor Tua.. Nanti balik M'sia saya jumpa awak, tak kira awak sakit apa pun, surely saya bagi injection!

Ibnu Mutalib said...

erkk,maaf mencelah
doktor senior tu bukan doktor tua ke?
hehe
cuma nak cover supaya perkataan "tua" tak keluar

owh,accelerated programmed. bera[a tahun?

pasal kawin? ada dgr dr sumber agak saheh yg ada bunga dah digigit dihidu kumbang. hehe. dah siap kad nnt jgn lupa upload. :-)

نور توفيقا said...

Theory 3.5 years.. Alhamdulillah, mumtaz..

Practical (Doktor Muda) 2 years..

Hurm..

Patient's name: Izmer
Diagnosis: Unidentified. Need further screening.
Temporary management: 1000volts defibrillation!

Ibnu Mutalib said...

erkkk,haha

okay,still rahsia.
:-)

BungaSahara said...

assalamualaikummm

tahniah... :) waa...adik akk dokter muda la... tumpang gembira utk pqa juga... brpe lme di indonesia lg dik?

insyirah mawaddah said...

suke sgt...doktor mude...hehe...best of luck pqa...ma'attaufiq wannajah...miss u... =)

نور توفيقا said...

Kak munie:

Assalam.. Alhamdulillah. Thank you so much:') 2013 baru balik M'sia for good..

Tima:

Suka. Suka. Suka. Hope sangat dapat balik badge Doktor Muda sekolah rendah dulu.. Buat collection:') Thank you. Allahumma amin.. Always doakan pqa taw..

matadore said...

Salam

Waa. Teruja.

Quoted :
People whose job is actually to become the medium for the asbab upon
the real one and only one Great Healer:

ALLAH.

نور توفيقا said...

Assalam.

Sebenarnya raaaamai & baaaanyak lagi yang boleh jadi asbab, doctor is just one of those..

:)

Cikgu Sue [CS] said...

Assalamualaikum
tahniah pqa..opppss dokter muda pqa~~~

Wafi said...

masyallah.. semoga lebih ramai doktor dari golongan wanita.. dan lagi bagus kalau lagi ramai doktor sakit puan juga dari golongan wanita...

نور توفيقا said...

Kak Sue:

Waalaikumsalam..
Alhamdulillah.. Pqa tunggu ada orang tu pregant. Excited nak tolong check ni^^

Wafi:

Alhamdulillah.. Em. Sangat2 lagi bagus.. Allahumma amin..

aliaazuan said...

salam.

Jap piqa ye, nk tanya ibnu Mutalib sat..

Ibnu Mutalib, sape yg nak kahwin tu?. Tak tau pun.. :)

نور توفيقا said...

Assalam:))

Kak, Izmer tu lah yang nak kahwin kot~ Kita tunggu berita gembira dari dia^^

Ibnu Mutalib said...

mmg nak kawen pun,datang la meminang,hehe.

papepun tahniah ye cik pqa

Anonymous said...

cik pqa ke bunga yg dimaksudkn tuan ibnu mutalib??

Skrg saya dh fhm entry2 seseorang sblm ni,,

نور توفيقا said...

Izmer:

Nak rotan, tapi nasib baik wish tahniah.. Thank you.. Takmo wish tahniah je, also doa biar mudah practical ni.. This mondah dah start kerja..


Anonymous:

I'm not a flower. I'm a human, Alhamdulillah=)

fuad ansari said...

PQA:
Tuan Izmer suruh masuk meminang pun kena rotan ke.. (",)

Alangkah baiknya menjadi sekuntum bunga kerana tiada hisab menanti di hari penghisaban.. Sesungguhnya hari hisab itu sangat menakutkan..

Ibnu Mutalib said...

adeih abg fuad,
harap jangan di-politik-kan komen tu,
jeles lak kumbang yg dah dapat dulu tu,heh

نور توفيقا said...

Fuad:

Kena garang sikit dengan Izmer ni.. (actually memang kena garang sikit dengan semua bukan mahram.. tak boleh sweet2, manja2.. tapi sorry if somehow ada terlebih garang..)

Em. Betul. Semoga Allah mudahkan hisab kita.. Amin. Amin. Amin..


Izmer:

-_-

Ibnu Mutalib said...

:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...