Feb 6, 2011

Women, Beyond any other Treasures






I got a very sweet gift from Tika and Dib, my very dear naqibah:')




 


And I gave myself a gift either. Another book which I bought from the Islamic Expo went together with Hanim, Tika, and Alia two days ago..





I actually hardly read Malay- writing books before. The books and novel I'm most used with are in English.. To now hand- feeding both, I personally agree that there are certain things best and beautifully described in English, and there are certain things best read in Malay or Indonesian. And if you do deeper reading on the translation of Al Quran, you'll realize that Arabic seems to do best beyond other languages.. Subhanallah..


During our Usrah last night, Husna shared with us about how special women are in Islam..

"Wanita hiasan dunia"

True, but women are indeed more precious that any ornament, bijouterie, or any decorations on this face of earth.. We, women have a splendidly extraordinary position in Islam.. Allah makes us so special..
 
 

"Doa wanita itu lebih makbul daripada lelaki kerana sifat penyayang yang lebih kuat daripada lelaki. Ketika ditanya kepada Rasulullah SAW akan hal tersebut, jawab baginda ,: Ibu lebih penyayang daripada bapak dan doa orang yang penyayang tidak akan sia-sia."



"Wanita yang solehah itu lebih baik daripada 1,000 orang lelaki yang tidak soleh."
"Seorang wanita solehah adalah lebih baik daripada 70 orang wali."
"Seorang wanita solehah adalah lebih baik daripada 70 lelaki soleh."

"Perempuan apabila sembahyang lima waktu, puasa di bulan Ramadhan, memelihara kehormatannya serta kepada suaminya, masuklah dia dari pintu surga mana saja yang dikehendaki."

"Tiap perempuan yang menolong suaminya dalam urusan agama, maka Allah SWT memasukkan dia ke dalam syurga terlebih dahulu daripada suaminya (10,000 tahun)."


"Mana-mana wanita yang menunggu suaminya hingga 
 pulanglah ia, disapukan mukanya, dihamparkan duduknya atau menyediakan makan minumnya atau merenung ia pada suaminya atau memegang tangannya, memperelokkan hidangan padanya, memelihara anaknya atau memanfaatkan hartanya pada suaminya kerana mencari keredhaan Allah, maka disunatkan baginya akan tiap-tiap kalimah ucapannya, tiap-tiap langkahnya dan setiap renungannya pada suaminya sebagaimana memerdekakan seorang hamba.  Pada hari Qiamat kelak, Allah kurniakan Nur hingga tercengang wanita mukmin semuanya atas kurniaan rahmat itu. Tiada seorang pun yang sampai ke mertabat itu melainkan Nabi-nabi. " 

"Apabila seseorang perempuan mengandung janin dalam rahimnya, maka beristighfarlah para malaikat untuknya. Allah SWT mencatatkan baginya setiap hari dengan 1,000 kebajikan dan menghapuskan darinya 1,000 kejahatan."

"Apabila seseorang perempuan mulai sakit hendak bersalin, maka Allah SWT mencatatkan baginya pahala orang yang berjihad pada jalan Allah."

"Apabila seseorang perempuan melahirkan anak, keluarlah dia dari dosa-dosa seperti keadaan ibunya melahirkannya."

"Apabila telah lahir anak lalu disusui, maka bagi ibu itu setiap satu tegukan daripada susunya diberi satu kebajikan."



"Apabila semalaman seorang ibu tidak tidur dan memelihara anaknya yang sakit, maka Allah SWT memberinya pahala seperti memerdekakan 70 orang hamba dengan ikhlas untuk membela agama Allah SWT."





 It's indisputably indeed is, one of the luckiest thing ever in my life is to be blessedly created as a woman:')
Alhamdulillah..

There are more and more..
Mountain of gifts Allah showered us with..
Proof of His Great Generosity and Love.. 

It pretty much embarrassing to realize how more often than not, I've let myself being deceived by all this great love.. To get attached too much to love of human, too exaggeratedly having a flowery and lovey dovey feelings over what human provided whilst Allah non stop pouring His sweet and tender greatest love in every stage of a woman life and even already prepare gifts  for us await there in the hereafter..

O Allah..
For the love of Yours I desperately want..
And for the love of mine I devotedly dedicated as whole to You..
One with The Best, The Sweetest Romance ever..
The Almighty of Everything..



28 comments:

Bijen M. said...

Bestnya jadi perempuan yer dok?
Macam ini pun ada lagi perempuan yang kata agama mendiskriminasi mereka.
Menafikan hak dan nafsu mereka.
Oh!
Mungkin mereka tak tahu ganjaran disebaliknya.
Maafkan mereka.

نور توفيقا said...

Best~
Alhamdulillah:')

They said so cus they don't know, and they don't understand.. Yet.

Kita sama2 tolong satu sama lain, help others so more and more people will know how wonderful, how precious the gift of being a woman is..

Insya Allah..

mhafiz_ydin said...

Ramai orang ingat jadi lelaki itu best.. ye ke???

Hakikatnya lelaki bertanggungjawab atas isterinya (or isteri2nya), ibunya, saudara perempuannya, dan anak-anaknya..

Erk, susah bangat sih..

fuad ansari said...

Anda harus bersyukur kerana menjadi wanita..
Kami harus bersyukur kerana anda adalah wanita yang baik dan sedang menyusuri jalan-jalan yg baik...

Betapa kami rasa gembira dan selamat jika dunia ini dipenuhi oleh wanita yang baik2..

نور توفيقا said...
This comment has been removed by the author.
نور توفيقا said...

mhafiz_ydin:

I can't answer that. Very sorry.. Tapi jadi manusia tu adalah antara nikmat terbesar utk kita=)

Allah Maha Adil.. "Allah tak membebani seseorang kecuali sesuai dengan batas kemampuannya." (Al Baqarah, 286). Lelaki dengan ujian dan tanggungjawab yang sesuai dgn kudrat & fitrah dia, perempuan pun sama..

Insya Allah. Susah bangat gimanapun kita pasti bisa=)

نور توفيقا said...

fuad ansari:

I surely am, Alhamdulillah..

Sama2 doa & usaha supaya makin ramai can be in His right path and always be such till the day we all will meet Him..

Dan betapa kami rasa lebih gembira dan lebih selamat jika dunia ini dipenuhi oleh lelaki yang baik2.. Yang menjaga kebajikan dan keperluan kami..

Allahumma amin..

roses said...

nice sharing.
suke sangatt.
nak copy boleh ke?:D:D

nanti story sikit "bidadari cemburu padamu boleh?":D:D

eh sy ade satu buku ni.sgt sweet.
jap cr link.haha

نور توفيقا said...

Boleh.. Take and share anything which is good here=)

Boleh.. I'm more than happy to to share it with other girls^^ Tapi pqa baca several books in one time. So I'll put its points little by little, Insya Allah..

Nakkkkk~ Lagi suka kalau link zu nak bagi tu PDF buku tu or ebook, so pqa boleh download. Pqa tengah cuti, zu bangi banyak2 pun tak pe=)

z@i said...

salam..

semalam saya mimpi awk!!

nape yer....

mimpi awk dan bijen.m tgh borak2...

n awk cakap awk dh ader suami

dan...

lepas tu xingt dah..

hehe..

utk entry ini:

saya pn rse best jd pompuan..kn?

نور توفيقا said...
This comment has been removed by the author.
نور توفيقا said...

Assaalam..

Dreamt of me? Err.. Zai, awak sempat tengok saya waktu gambar2 saya ada dalam blog ni sebelum ni ye? Ke awak mimpi saya yang dalam purdah (which i'll ask, how do you know it's me).

Aiyok.. Takutnya.. Cmana boleh kitorang masuk mimpi awak? Saya pun tak pernah mimpi dia@_@

Wahh. Saya dah ada suami? Semoga berkat mimpi awak. Cepat2 saya ada suami. Amin^^

And yes indeed, sangat best jadi perempuan=) Kita sama2 jadi perempuan solehah. Nanti duduk sama2 dgn Khadijah, Aisyah, Fatimah, & semua wanita mulia dekat syurga. Allahumma amin. Amin.Amin..

z@i said...

dalam mimpi tu xnmpak sgt muka korang...

tp tahu r tu awk.hehe...

eh, gmbr awk kt profile tu gmbr awk skrg ker?

moga kita cepat2 Allah hantar jodoh. amin...

eh, awk... sy copy bleh?

نور توفيقا said...

Kalau ada chance jumpa, nanti kita confirm is it true I were the one u've dreamt of=)

Tu gambar twin saya..kot. Ho ho ho.

Tafaddholi Zai.. Welcome yourself to spread this=)

نور توفيقا said...

"moga kita cepat2 Allah hantar jodoh. amin..."

Allahumma Amin.
Amin Ya Rabb.
Amin Ya Murabbi.

=)

roses said...

maaf lambat paste.T__T
http://www.e-kedai.net/en/islam-1/wanita-and-amp-kekeluargaan/aisyah-keanggunan-sejati.html

aishah keanggunan sejati:)

tak habis baca lagik pon.haha.tapi seyes sweet.

aminkan jugak jodoh piqa:D:D

Bijen M. said...

Eh makcik Zai.
Macam mana rupa saya ye?
Hensem tak?
Saya pun tak pernah tengok lagi muka saya macam mana.

نور توفيقا said...

Roses:
Link zu bagi tu "bawa" pergi kedai buku. Tsk T_T Pqa baru plan nak print out bawa bekal pergi jaulah nanti..

Thank you so much for introducing it. Hopefully dapat cari dekat kedai sini=)

Bijen:
Dia mimpi awak sebagai box hitam yang ada tampal huruf "ns" tengah cakap2..

Anak Pendang Sekeluarga said...

Jemput ke blog saya,semoga saya dapat kongsi dengan tuan blog ini artikel berkaitan doa vs orang zalim di blog saya.

نور توفيقا said...

Insya Allah.

roses said...

wahh.xsangkanyeee.saya dah jupe donlodable version lahh.

cume cover die lain, tapi ayat dia sume sama.:D:D

http://books.google.com.my/books?id=FpRYUqPhze8C&pg=PA14&lpg=PA14&dq=buku+aisyah+ummul+mukminin+downloadable+version&source=bl&ots=PfKasSma01&sig=d1w42k2sD0LydqXxG2xtQUfAJSA&hl=en&ei=ZuZUTaDrOo7NrQe_u7XqBw&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=4&ved=0CDUQ6AEwAw#v=onepage&q&f=false

نور توفيقا said...

Ya Allah.
Terharu. U really looked for it!

But Zu, u sure it can be downloaded?
Tak boleh. Macam kena beli:(

~PENCHENTA~ said...

ahh. semakin kuat niat utk berkahwin awal. ishk. :')

نور توفيقا said...

Jom la^^

nur cahaya said...

salam ziarah ukhti =)

very nice entry, keep on the good work, may Allah make it ease for you, insyaAllah =)

alhamdulilah, I am a woman (^_^)

نور توفيقة ادريس said...

Assalam.

Tafaddholi:))

Biiznillah, Insya Allah..
Sama2 being a woman, loved by Him.
Allahumma amin:)

bintu haslan said...

waa..nak baca buku yg 1st tu....naqibah nak bgi pnjm...xdpt2 lgi..huhu

نور توفيقة ادريس said...

Akak pun baru baca sikit je.. Susah skit nak adapt dengan bahasa indonesia.. Huhu..

Tapi penulis buku tu memang always write good books:)