Feb 17, 2011

IQRA'

Was studying and practicing Baby Delivery for my very soon OSCE COMPRE and I found this video in my practical's folder..

The significant to recite Al Quran (or Zikr) to baby in a mother's womb..
:')

video


Hurm.. The way how we are created is amongst the greatest miracle ever. From conception to birth, living this life, growing, then die..

Subhanallah.. Alhamdulillah.. Allahuakbar..

Let's go back to our "fitrah".. Let's be grateful and try our best to be in line of why Allah created us at the 1st place.. Let's work to the fullest towards Him!

*Human brain development begin during the embryonic development and continue till birth. Support and nurture this growth with the best of "nutritions".*

Semoga dapat melahirkan lebih ramai ummat yang dimuliakan Allah.

*****

O Allah, if my excellency in this OSCE COMPRE can be one of the many wasilah for me to fulfill the Muwasafat Tarbiyyah, to be functional for Your Deen, to be one of the Caliph with one of the many respected assets You love so much,
I beg for Your greatest love, bless, support, and guidance to go through this well.

Semoga semua kami Intermed 2007 dapat buat sehabis baik!

Shaping up to be the top of the cream Doctors.
Allahumma amin..


13 comments:

fuad ansari said...

Semalam ustaz bg ceramah.. Dia kata, kenapa ayat pertama yg turun kepada Nabi saw adalah iqra' yakni bacalah?? Walhal Nabi saw pada ketika itu 'ummi' yakni tidak tahu membaca..

Maka dia kata, kerana agama bukan sahaja untuk Nabi Muhammad saw, tetapi untuk ummat sekalian alam..

Tidaklah Allah utus Muhammad saw melainkan untuk rahmat sekalian alam..

Wallahua'lam..

نور توفيقا said...

Rahmat yang sangat2 besar..
Alhamdulillah..

mhafiz_ydin said...

Bagi baby-baby dengar quran, hadith dan zikrullah.. Mudah-mudahan besar nanti jadi alim-alimah, hafiz-hafizah, pembantu-pembantu agama Allah.

InsyaAllah parents dapat tumpang sekaki dekat akhirat.

نور توفيقا said...

Sangat2 sokong~
Amin..

And it's best for parents to always perform qiamullail.. Alpha wave strongly appear during prostration (sujud) and at 1/3 of the night. Increases intelligence and natural killer cells in the body: both parents and baby.

Semoga ada generasi sehebat Sultan Muhd al Fatih.

Bijen M. said...

Kerjaya doktor buat mereka dekat dengan penciptaNya.

نور توفيقا said...

وحب ما يقرني إليك

"Dan kecintaan apa sahaja yang mendekatkan ku padaMu"

Uridu qaraba ilaAllah...
Alhamdulillah..

fuad ansari said...

Tuan Bijen:
Ana risau nanti tuan pura-pura sakit pulak.. Kerana pesakit lebih dekat dgn doktor.. Nanti tak perlu lagi tuan komen di sini.. Terus komen masa doktor datang merawat.(",).. hehe.. (gurau jer.. Jgn marah ye tuan blog...)

fuad ansari said...

Eh eh, salah la.. Pesakit lebih dekat dengan Allah....

Astagfirullahal 'azim..

نور توفيقا said...

We are all close to Him, as He already guarantee it, with conditions..

"Dan apabila hamba-hamba-Ku bertanya kepadamu tentang Aku, maka (jawablah), bahwasanya Aku adalah dekat. Aku mengabulkan permohonan orang yang berdoa apabila ia memohon kepada-Ku, maka hendaklah mereka itu memenuhi (segala perintah) Ku dan hendaklah mereka beriman kepada-Ku, agar mereka selalu berada dalam kebenaran."

(Al Baqarah, 186)

Ibnu Mutalib said...

heh...
1st tyme
good entry

نور توفيقا said...

Adakah maksudnya ini 1st time yg saya post is a good entry?
T_T

Ibnu Mutalib said...

1st tyme dtg blog ni...
medic kat mana?

نور توفيقا said...

Oh.. Ahlan wa sahlan~

Medic dekat seberang laut..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...